Maculadegeneratie

Wat is maculadegeneratie

Maculadegeneratie (MD) is de meest voorkomende oogziekte bij mensen ouder dan 60 jaar. Het netvlies is het lichtgevoelige scherm achter in het oog. Op dat centrale punt hebben we de gele vlek of macula, waarmee we het scherpst zien. Bij maculadegeneratie wordt deze gele vlek (macula) op het netvlies aangetast. De lichtgevoelige cellen (kegeltjes) sterven namelijk af waardoor het centrale, scherpe zicht verstoord wordt. Het perifere zicht blijft meestal intact. Het is een progressieve aandoening die leidt tot slechtziendheid, maar niet tot blindheid. Er ontstaat een grijszwarte vlek in het midden van uw gezichtsveld, waardoor televisiekijken, autorijden en lezen, moeilijk wordt en het lastig is om details waar te nemen of gezichten te herkennen. Gelukkig bieden we bij KOBA Vision, gevestigd in Leopoldsburg hulpmiddelen voor maculadegeneratie.

Oorzaken van maculadegeneratie

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij MD. Als u voldoet aan enkele van deze eigenschappen dan is er de kans dat u een risico heeft op maculadegeneratie en dus hulpmiddelen zult moeten gebruiken in de toekomst. We sommen ze even voor u op:

  • Leeftijd: Het komt het meest voor bij ouderen. We spreken dan over leeftijdsgebonden maculadegeneratie of LMD.
  • Erfelijkheid: Er is een grotere kans om zelf MD te krijgen als dit voorkomt bij familieleden.
  • Demografische kenmerken zoals etniciteit en geslacht spelen een rol. Vrouwen hebben een grotere kans op LMD dan mannen.
  • Omgevingsfactoren: een ongezond voedingspatroon, roken, alcoholgebruik en overmatig zonlicht behoren ook tot risicofactoren.

Twee varianten

Droge Maculadegeneratie

Een deel van het netvlies wordt dunner, waardoor het zicht daalt. Langzaamaan vermindert het centrale zicht. De droge vorm komt vaker voor en verloopt traag.

Natte maculadegeneratie

Kenmerkend door middel van de vorming van nieuwe, broze bloedvaatjes achter het netvlies. Die bloedvaatjes kunnen lekken en dat leidt tot littekenvorming die het centrale zicht aantast. Deze variant kan zeer snel evolueren en het zicht gaat erbij snel achteruit. Voor de natte vorm hebben de behandelingen (laser, inspuiting, enz.) tot doel de evolutie van de ziekte af te remmen. Wanneer de ziekte snel wordt behandeld, kan het zicht meestal voor een groot deel gered worden. Als u toch een deel verlies, bent u geholpen met onze hulpmiddelen bij maculadegeneratie.

Meer informatie

Elk zicht is uniek. Raadpleeg daarom uw oogarts of oogspecialist voor gedetailleerde inlichtingen en/of begeleiding.

Download hier onze brochure: Slechtziend?

Hulpmiddelen maculadegeneratie

Hulpmiddelen van Low-vision zoals een beeldschermloep, helpen u om het maximale uit uw restzicht te halen als u lijdt aan maculadegeneratie. Ook de authentieke handloep, blijft een handig hulpmiddel. Een aantal voorbeelden van onze aanbevolen hulpmiddelen voor maculadegeneratie zijn:

KOBA Vision Vocatex Plus Voorleesloep
meer info

Beeldschermloep Iris 27

KOBA Vision Iris Plus 27 Beeldschermloep
meer info

Clover 6 Compacte Draagbare Beeldschermloep
meer info

Go-Box Ondertitellezer

Ondertitellezer Go-box
meer info

Gebruik onze hulpmiddelen bij MD

U kunt via onze webshop eenvoudig enkele hulpmiddelen bestellen om terug beter te lezen als u lijdt aan maculadegeneratie. Ook voor hulpmiddelen voor blinden, zit u hier goed. Bekijk het volledige aanbod van ons bedrijf met tools voor visuele aandoeningen en zorg ervoor dat u weer vlot kunt lezen.