Retinitis Pigmentosa (RP)

Wat is Retinitis Pigmentosa?

Retinitis pigmentosa is een erfelijke ziekte die beide ogen aantast. RP is een verzamelnaam voor een groep erfelijke aandoeningen van het netvlies.

In het netvlies zitten twee soorten cellen die licht opvangen (staafjes en kegeltjes). De staafjes nemen flauw licht op en zijn nodig om in het donker en om vanuit de ooghoeken te zien. De kegeltjes nemen fel licht waar om kleuren te zien, hiermee ziet u scherp en in detail. Ze zijn bij daglicht of goed kunstlicht belangrijk om recht voor u scherp te zien, bijvoorbeeld voor het lezen en tv-kijken. De staafjes situeren zich in het buitenste deel van het netvlies (perifeer zicht). De kegeltjes situeren zich centraal (centraal zicht).

Retinitis pigmentosa tast eerst de staafjes en later de kegeltjes aan. Daardoor gaat men eerst aan de randen slechter zien en dan langzamerhand in het midden wat leidt tot tunnelzicht of kokerzicht. Het progressieve en geleidelijke gezichtsverlies evolueert meestal naar blindheid.

RP is een zeldzame ziekte die ongeveer bij 1 op de 4.000 personen voorkomt.

Meestal is nachtblindheid een belangrijk eerste symptoom bij RP. Pas later zal men ook overdag problemen krijgen met het gezichtsvermogen. Vooral aan de zijkant van uw gezichtsveld (perifeer): het beeld wordt steeds kleiner en waziger. Doordat de randen van het gezichtsveld verdwijnen krijgt men een zogenaamde tunnelzicht, alsof u door een koker kijkt.

Meer informatie

Elk zicht is uniek. Raadpleeg daarom uw oogarts of oogspecialist voor gedetailleerde inlichtingen en/of begeleiding.

Download hier de onze brochure: Slechtziend?

Hulpmiddelen

Low-vision hulpmiddelen zoals een beeldschermloep, helpen u om het maximale uit uw restzicht te halen.
Bekijk hier een aantal van onze aanbevolen hulpmiddelen voor Retinitis Pigmentosa.

KOBA Vision Vocatex Plus voorleesloep
meer info

Clover 6 Compacte Draagbare Beelschermloep
meer info

Draagbare beeldschermloep Clover 7S

Clover 7s Compacte Draagbare Beelschermloep
meer info

Clover 10 Compacte Draagbare Beelschermloep
meer info