Welke organisaties bieden ondersteuning voor slechtzienden en blinden?

In Vlaanderen zijn er verschillende organisaties die zich inzetten voor blinden en slechtzienden. Deze organisaties bieden een breed scala aan diensten, van begeleiding en opleiding tot hulpmiddelen en ondersteuning in het dagelijks leven. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste organisaties:

Licht en Liefde

www.blindenzorglichtenliefde.be

Blindenzorg Licht en Liefde biedt ondersteuning aan mensen met een visuele beperking en hun omgeving. Hun diensten omvatten revalidatie, mobiliteitstraining, psychologische ondersteuning, en activiteiten ter bevordering van sociale integratie. Ze hebben ook een uitgebreid aanbod aan hulpmiddelen en aangepaste technologie.

Brailleliga

www.braille.be

De Brailleliga is een van de bekendste organisaties in België voor blinden en slechtzienden. Ze bieden een breed scala aan diensten, waaronder opleiding in braille, aangepaste computercursussen, mobiliteitstraining, en hulp bij het vinden van werk. Ze hebben ook een uitleendienst voor aangepaste boeken en materialen.

Vrienden der Blinden

www.vriendenderblinden.be

Vrienden der Blinden richt zich op revalidatie, opleiding, en begeleiding. Ze bieden hulpmiddelen en technologieën aan die het dagelijks leven vergemakkelijken en organiseren activiteiten om sociale integratie te bevorderen. Daarnaast hebben ze een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden, waar honden worden getraind om blinden en slechtzienden veilig door het verkeer te begeleiden.

VeBeS (Vereniging van Blinden en Slechtzienden)

www.vebes.be

VeBeS is een belangenvereniging die zich richt op de sociale inclusie van blinden en slechtzienden. Ze organiseren allerlei activiteiten zoals sportevenementen, culturele uitstappen, en opleidingen.