Het ideale scherm voor slechtzienden?

Computermonitor met vergrotingssoftware

Als slechtziende heb je het sowieso moeilijk om te lezen op een scherm. Hoe kies je het scherm dat het best bij je past? Denk hierbij aan schermgrootte, contrast, helderheid, lichtopbrengst, resolutie, … en je vindt het ideale scherm.

Schermen van tablets blijven klein. Ze zijn ontwikkeld om te surfen in de zetel, maar niet voor slechtzienden. Op zich kan je hiermee in de eerste plaats een heel stuk vooruit, en op een moment wordt het scherm te klein. Weet dan dat een computer met apart scherm de volgende stap is.

Woah wat een groot scherm…

In de huiskamer worden televisies steeds groter omdat ze betaalbaar zijn. Een standaard computermonitor is vandaag 24” en 27” komt eraan. Kan ik als slechtziende ook een groot scherm kiezen? Het antwoord is een duidelijke JA.

Televisie scherm met vergrote ondertitels

Ook voor slechtzienden is een groot scherm aangenamer. In combinatie met de juiste kijkafstand en vergrote of gesproken ondertitels is TV te kijken terug een plezier. Een grote computermonitor geeft meer overzicht en minder muisbeweging. KOBA Vision adviseert al meer dan 25 jaar computer- en TV-schermen. Voor de computer staat de  leesbaarheid bovenaan in ons advies. Een keuze tussen 22”, 27”, 32” en 43” is gebaseerd op jouw gezichtsveld om een ideale mix te vinden tussen overzicht en vergroting.

Het beste scherm voor slechtzienden is een scherm op basis van je gezichtsveld in combinatie met de vereiste kijkafstand.

Contrast, helderheid en lichtopbrengst

Een scherm met de hoogste lichtopbrengst is niet altijd het beste scherm. Contrast is een veel belangrijker begrip. Contrast is het verschil tussen zwart en wit. Het ideale scherm is diepzwart maar ook super wit.

Vergeet reclame met contrastwaardes van 300.000 op 1. De specificaties worden geoptimaliseerd en een duidelijke norm om contrast te meten bestaat niet. Testen is hier de boodschap.

Betrek ook de plaats van installatie en ergonomie in jouw keuze. Een scherm voor een groot raam met veel zonlicht is slecht leesbaar. Voorzie een opstelling waarbij direct zonlicht geen invloed heeft en optimaliseer de ruimte. Combineer eventueel met een monitorarm om de ideale zithouding te vinden. Breng een bezoek aan onze demoruimte voor test. Dit is de enige manier om het ideale scherm te vinden.

Breng een bezoek aan onze demoruimte voor test. Dit is de enige manier om het ideale scherm te vinden.

Resolutie

Een basisresolutie is belangrijk, denk hierbij aan Full HD, 4K. Een hogere resolutie is vaak niet waarneembaar door een slechtziende.

Heb je moeite met lezen, dan is resolutie geen oplossing. Afhankelijk van de toepassing selecteren we samen de juiste resolutie, schaal en vergroting. Bij een beeldschermloep is een Full HD ideaal. Foto’s en teksten zijn mooi scherp en kleurrijk. Bij een computermonitor is Full HD meer als voldoende. Soms vind je schermen met 4K resolutie. Hierbij stellen we de resolutie lager in zodat de grafische kaart en de vergrotingssoftware geen te hoge belasting krijgen.